Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Országok, családok

2016.04.15

Világjáró (1. rész) – heti élelmiszer költségek

Nori402014-04-04Hozzászólások (0) 63

Számos tanulmány és cikk foglalkozott már a világ különböző részein élő emberek életkörülményeinek, szokásainak elemzésével és összehasonlításával. Ezek mindig nagyon érdekesek és számos tanulsággal szolgálnak. Sokszor elgondolkodom azon, hogy a világ egyes kis eldugott szegleteiben mennyivel rosszabb körülmények között élnek emberek és mennyire csak a véletlen műve az, hogy az ember hova  születik és milyen lehetőségek adódnak az életében. Ez a rövid kis válogatás is egy hasonlóan érdekes tanulmány része, amelyben családok egy heti élelmiszer költségeit hasonlították össze, mindezt Peter Menzel csodálatos fotói színesítik (Hungry Planet: What the World Eats (2006). Ők mindannyian átlagos, több gyermeket nevelő családok. Lehet osztani szorozni és eldönteni, hogy vajon hálásak lehetünk-e  a sorsnak, hogy ide, Európa közepére születtünk.

1. Anglia – átlagos család, szülők két gyerekkel és egy házikedvenc – kiadás 155 Font (~55.800 Ft)/hét
Az élelmiszerek között mindent megtalálhatunk: csokik, kekszek, tejtermékek, zöldségek és gyümölcsök. A család kedvence az avokádó és a garnélarák, de müzli, ketchup, majonéz, kakaó és készételek is szerepelnek a bevásárlólistán. Ránézésre igazán változatos és sokoldalú táplálkozás valósítható meg ebből a készletből, bár a nagyjából 55 ezer Ft-os heti kiadás elsőre azért elég húzósnak tűnik, legalábbis a magyar viszonyokhoz (vagy inkább bérekhez)  hasonlítva. Az angol konyháról egyébként igencsak megoszlanak a vélemények. Föként a franciák tesznek csípös megjegyzéseket a szigetország gasztronómiájával kapcsolatban. Az eredeti angol ételek készítésének módjai valóban egyszerüek. Alapjában véve szeretik a kiadós, testes, jó minöségü húsokat, jóízü halakat, laktató lepényeket, pudingokat.

1

2. Észak-Afrika, Csád– anya és 5 gyerek  – kiadás 3,7 Font (~ 814 Ft) /hét
A család egy menekülttáborban él. Heti élelmük egy zsák gabona, némi rizs, levegőn szárított birkahús, bogyók, magvak és néhány marmonkanna víz.

2

3. Japán– átlagos család, 2 gyerekkel  – kiadás  200Font (72.000 Ft)/hét
A keleti konyhához hűen rengeteg zöldség, gyümölcs,  hal, rizs, tészta, fűszerek, olajok, minden ami egy kiegyensúlyozott, egészséges és sokoldalú táplálkozáshoz szükséges. Ami feltűnt, hogy édességek, rágcsálnivalók nem igazán szerepelnek a család bevásárlólistáján.

3

4. Egyiptom– 3 generációs család – kiadás 43 Font (~15.480 Ft)/hét
Eddig egyáltalán nem tudtam semmit az egyiptomi konyháról, de ezután a kép után nagyon kiváncsi lettem és kicsit utánanéztem. Ránézésre nagyon egészséges ételeket lehet készíteni a képen látható alapanyagokból. Az arab szokásoknak megfelelően tilos az alkohol és a disznóhús. Az ételek alapja a rizs, búza, zöldségek, birka-, kecske-, és bárányhús, szárnyasok és halak.  Reggelire babot, tojást, rakott zöldséget, dzsemet és sajtokat fogyasztanak, ebédre különféle leveseket szolgálnak fel, a húshoz  köretként babot, rizst, friss zöldséget és kovásztalan kenyeret esznek. Itt sem látni csokoládékat, kekszeket, hiszen édességként többnyire gyümölcsöket fogyasztanak pl. banán, narancs, füge, guava, datolya, mindezt friss, vagy szárított formában.

4

5. Luxemburg– átlagos család, szülők és két gyerek plusz egy házikedvenc – kiadás  298 Font (~107.280 Ft)/hét
Luxemburg konyhájára és étkezési szokásaira elsősorban a német és a francia gasztronómia hatott. Kedveltek a német jellegű sajtok és kolbászok. Luxemburgi specialitásnak főként a vadhúsból készült ételek számítnak, pl.: a nyúlragu, az ardenni sonka…stb. Az ország folyói bővelkednek pisztrángban és a csukában , amik több étel alapanyagát is képezik. A desszertjeik ugyancsak német és francia hagyományokra épülnek. A folyóvölgyekben termelt szőlőkből igen finom borok készülnek. Ahogy szomszédos országok, úgy Luxemburg is rengeteg jó sörrel büszkélkedhet és ezt előszeretettel fogyasztják is.

5

6. USA, Észak-Karolina– átlagos család, szülők két gyerekkel – kiadás 220 Font (~79.200 Ft)/hét
Tipikus – a filmekből is jól ismert – amerikai család.  Rengeteg chipssel, műanyag kannás gyümölcslével, kólával és gyorskajával. Ritkán főznek, ezért az étkezések nagy részét a készételek és a mirelit termékek adják. Előszeretettel fogyasztanak húsételeket, marhát, csirkét és halat is. Szeretik az édességeket, zöldség és gyümölcs csak nagyon kis mennyiségben szerepel a bevásárlólistán.

6

7. Ausztrália– anya, nagyszülők és 4 gyerek- kiadás 242 Font (~87.120 Ft)/hét
Az ausztrál konyha alapjait az őslakosok, a szomszédos szigetekről bevándorolt lakosság  és farmereknek szokásai adják. Külön és kifejezetten ausztrál konyháról nem beszélhetünk, inkább olyan, mintha minden konyhából egy egy részletet kiragadtak volna. Ételeik között előkelő helyen szerepel a hús pl. a birka, marha és szárnyas ,  de kifejezetten kedvelik  a különleges ételeket, így a kenguru, emu, krokodil és vadbölény  is szerepel a kínálatban. A gazdálkodásból adódóan sok zöldséget és gyümölcsöt is fogyasztanak.

7

8. Lengyelország – átlagos család, szülők és 3 gyerek – kiadás 99 Font (~35.640 Ft)/hét
A lengyel konyhára nagy hatással volt Németország, Oroszország, Franciaország, valamint nekünk, magyaroknak is volt némi befolyásunk a lengyel ízvilágra. Ennek köszönhetően létezik a mi pörköltünkre emlékeztető ételük, és a környező országokban szintén kedvelt krumplilángos. A lengyel konyha alapeleme a hús. Elsősorban a sertéshús, de nagyon szívesen és gyakran esznek marhahúst és vadat is. A sertésből általában natúr szeletet, panírozott vagy töltött szeletet készítenek, de kolbász formájában is fogyasztják. A magyarokhoz hasonlóan, a lengyelek is szeretik a ropogósra sült csülköt (golonka), s a különféle egytálételeiket is gazdagon megrakják hússal. A hegyi patakoknak és a tengernek köszönhetően, a lengyelek szeretik a különféle halakat – a ropogósra sült pisztrángtól a marinált heringig. A lengyel gasztronómia szerves részét képezi még a savanyú káposzta, a cékla,  a sok erdei gomba, az uborka és a karalábé. A nagyon kedvelt majoranna mellett szívesen fűszereznek köménymaggal, kaporral és petrezselyemmel. A hideg éghajlatnak köszönhetően a lengyelek szeretik a tartalmas, forró leveseket is.

8

9. Mongólia– átlagos család, szülők két gyerekkel – kiadás 25 Font (~9000 Ft)/hét
A mongol konyhára leginkább a bárányhúsból készült ételek, különféle péksütemények, kenyerek jellemzőek. Sok tojást és tejterméket fogyasztanak.

9

10. India– átlagos család, szülők két gyerekkel – kiadás  25 Font (~9000 Ft)/hét
A történelem és a vallás fontos szerepet töltött be a kulturális és konyhaművészeti tradíciók fejlődésében, valamint az étkezési szokások formálásában.  India különböző részein  az éghajlat és a földrajzi tényezők határozzák meg, hogy milyen fajta gabonát termelnek.  Ezeknek a különbözőségeknek köszönhetően ma az indiai konyhának van az egyik a leggazdagabb és legélvezetesebb ízvilága.  Az indiai konyha főként csípős, erős ételekből áll.  Az indiai konyha kedveltebb húsa a birka és a csirke. Ezenfelül rengeteg zöldséget, tojást használnak.

10

11. Nyugat-Afrika, Mali- átlagos család, szülők két gyerekkel – kiadás 16 Font (~5.760 Ft)/hét
Rizs, köles, cirok az alapvető élelmiszerek Maliban. Ezeket főként mártásokkal, hallal, birka vagy kecske hússal és zöldséggel tálalják. A gabonákból gyakran készítenek kását, időnként édes tejjel ízesítik.

11

12. Olaszország – szülők 3 gyerekkel- kiadás  167 Font (~60.120 Ft)/hét
Az olasz konyha az egyik legismertebb és legnépszerűbb szerte a világon. A fogások elkészítése nem kíván bonyolult konyhatechnikai ismereteket, nincs szükség különleges alapanyagokra – nélkülözhetetlen viszont a paradicsom, az olívaolaj, a durva tengeri só, a fekete bors, a bazsalikom, a rozmaring és a parmezán sajt.  Előszeretettel fogyasztanak tészta és kenyérféléket, zöldségeket és gyümölcsöket és húsokat.

12

13. Ecuador– szülők és 7 gyerek – kiadás: 20 Font (~7200 Ft)/hét
Az ecuadori konyha változatos, amely függ a tengerszinttől mért magasságtól és a mezőgazdasági viszonyoktól is. A legtöbb helyen követik a hagyományos háromfogásos étkezést: leves, fő fogás (általában rizs és valamilyen fehérje, hús vagy hal) és egy desszert vagy kávé, esetleg tea. A hegyvidéken népszerű a disznó, csirke, marha és tengerimalac, amelyet főleg rizzsel és kukoricával vagy krumplival fogyasztanak. Az óceánhoz közeli területeken népszerű a hal és a rák.  A mogyoró és egyéb magvak is tányérra kerülnek ezen a területen. Az Amazonas melletti területeken a manióka jelenti a fő ételt (ami egy kutyatejféle növény). Itt rengeteg fajta gyümölcs található: banán, kakaó bab (csokoládéhoz), mangó, stb.

13

14. Kuvait– szülők, nagyszülő és 5 gyerek – kiadás 140 font (~50.400 Ft)/hét
A három legfontosabb étel Kuvaitban a fuul, a felafel és a houmos, melyeket reggelire, ebédre és vacsorára egyaránt feltálalnak. A fuul babbal, foghagymával és citrommal ízesített tészta, a felafel csicseriborsós tészta khobz-zal (lapos arab kenyér), zöldségekkel és paradicsommal tálalva. A houmos is hasonló ehhez az ételhez, csak itt a tésztát foghagymával és citrommal ízesítik. A helyiek mindenhez kenyeret esznek. Gyakran fogyasztanak csirkét és marhát, valamint a híres kebabot. Az országban rengeteg indiai étterem van, ezekben szintén remek ételekkel ismerkedhetünk meg. Alkoholt a muszlim törvények értelmében tilos az országban fogyasztani

14

15. Guatemala– szülők és 4 gyerek – kiadás 48 Font (~17.280 Ft)/hét
Guatemala ételeire legjellemzőbb a mexikói befolyás. Előszeretettel fogyasztanak húst, főként csirkét. Zöldségek közül jellemzően a bab, káposzta  és a burgonya szerepel az étlapon. Guatemalában rengeteg finom, trópusi gyümölcs terem, banán, mangó, papaya, ananász és görögdinnye is gyakran kerül az asztalra.

15

16. Kanada -átlagos család, szülők 3 gyerekkel- kiadás 220 Font (~79.200 Ft)/hét
Mivel Kanada a bevándorlók országa ez a konyhájukon is nagyszerűen látható. A francia konyha hagyományai még ott is fellelhetők, ahol franciák csak elvétve laknak.Csendes- és az Atlanti-óceán partján népszerűek a tengeri halak, rákok, kagylók a tőkehal, a tonhal és a szardínia. A préritartományokban közkedvelt a marhahús, amiből bifszteket, hamburgert készítenek. Ízletes a Calgaryban készített vagdalt (Calgary beef hash), északon a kanadai rénszarvas (caribou), a jávorszarvas (moose) és a pézsmatulok (mushz-ox) húsa. Az egész országban közkedveltek a gyümölcslepények  amelyet juharsziruppal öntenek le.A kanadaiak kedvelik a salátákat és a zöldségeket, nyersen és főzve egyaránt, és általában salátával kezdik az étkezést. A nyersen tálalt salátákat különböző öntetekkel ízesítik.

16

17. Bhutan – 13 tagú, többgenerációs család – kiadás 3.20 Font (~1.150 Ft)/hét
Az étkezések alapját a rendkívül tápláló vörös rizs és a nagyon  hasonló barna rizs képezi. Ez a halvány rózsaszín, puha, és enyhén ragacsos köret, amely mellé ritkábban húst, gyakrabban maguk által termelt zöldséget kínálnak.   Sertés, marha-és csirkehús fogyasztanak inkább,még zöldségek közül a spenótot, sütőtököt, répát, retket, paradicsomot, hagymát és zöldbabot részesítik előnyben.

17

18. Németország – átlagos család, szülők két gyerekkel – kiadás 320 Font (~115.200 Ft)/hét
A német családok aztán nem spórolnak az étkezéseiken. Toronymagasan ők költenek a legtöbbet heti szinten valamennyi ország közül. A bevásárlóstájukon a sörtől, üdítőitalktól kezdve , készételek, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek is szerepelnek, minden, ami szem szájnak ingere. Előszeretettel fogyasztanak húsokat, kolbászokat, sülteket, sonkát, de készételeket is.

18

19. Mexico– átlagos család, szülők 3 gyerekkel – kiadás 115 font (~41.400 Ft)/hét
A mexikói konyhára nagy hatással volt a spanyol, francia és az amerikai konyha. Mexikó egyik fő tápláléka a kukorica, illetve a kukoricából készült ételek. A kukoricalisztből lapos lepényt sütnek, ezt hívják tortillanak, és ezeket a lepényeket eszik különböző módon, különböző töltelékekkel. A vanília, avokádó, paradicsom, kukorica, csokoládé, papaya, guava csak néhány azon ételek közül, amit Mexikóban előszeretettel fogyasztanak. Szívesen esznek húst, csirkét, disznót, halakat, tenger gyümölcseit. Az ételeik nagytöbbsége tradícionális receptek szerint készül, de egyre inkább begyűrűzik az amerikai hatás is, előszeretettel vásárolnak üdítőitalokat, készételeket, konzerveket is. 
19

20. Kína– szülők két gyerekkel – kiadás 99 Font (~35.640 Ft)/hét
A kínai konyha szerte a világon nagy népszerűségnek örvend. Rengeteg friss zöldséget, gyümölcsöt használnak, számos fűszerrel ízesítik ételeiket. A fogásokhoz előszeretettel használnak csirkét, különleges és drága halakat, kacsát. Sok rizst és tésztát fogyasztanak. Az átlag  városi családok a közhiedelmekkel ellentétben nem élnek patkányhúson, macska- vagy kutyahúson esetleg rovarokon. A kínai ételekre igazán jellemzőek az egészséges fogások és a változatosság. 
20

21. USA , Kalifornia – átlagos család két gyerekkel – kiadás 103 Font (~37.080 Ft)/hét
A másik tipikusan amerikai család, akik szigorúan müzlivel kelnek és igyekeznek egészségesen táplálkozni. Itt is jellemzőek a készételek és a mirelit termékek, előszeretettel fogyasztanak zöldségeket és gyümölcsöket. Persze a Coca-Cola így sem maradhat ki.

21

22. Franciaország  – átlagos család, szülők két gyerekkel – kiadás 269 Font (~96.840 Ft)/hét
A franciákról mindenki tudja, hogy igazi egyéniségek, senkivel és semmivel nem hasonlíthatóak. Ugyanez igaz a konyhájukra is. Általában a magyar ételekhez viszonyítva kalóriaszegényebb fogásaik vannak, de az étkezéseknek megadják a módját. 
A franciáknál leves nem gyakran kerül az asztalra, jellemzően inkább csak télen, könnyű, forró krémlevesek. Táplálkozásuk egészséges, hiszen rengeteg gyümölcsöt és zöldségfélét fogyasztanak, ezenkívül fontos, hogy vajjal vagy olivaolajjal sütnek és ételeiket nem fűszerezik túlságosan. Előszeretettel használnak friss zöldfűszereket pl. kakukkfüvet, tárkonyt, bazsalikomot, petrezselymet, babérlevelet. Húsokból elsősorban marhát, bárányt, szárnyasokat és vadhúst fogyasztanak, sertést szinte soha. 

22

23.  Grönland– szülők 3 gyerekkel – kiadás 177 Font (~63.720)
Mivel az éghajlat miatt itt gyakorlatilag semmi nem terem meg az élet nem olcsó a szigeten, hiszen  szinte az összes élelmiszert importálják. A tradícionális grönlandi ételek között megtalálhatóak  a tengeri halak vagy éppenséggel tengeri madarak, rozmár-, fóka- és bálnahús is. A modern életmód azonban változást hozott, mert az áruházak polcairól már bármi beszerezhető. Számos konzervet, készételt fogyasztanak, zöldséget vagy gyümölcsöt azonban ritkábban. A tengeri halak és madarak továbbra is az étkezések fő fogásait teszik ki. 
23

24. Törökország– 3 generációs,  6 tagú család – kiadás 93 Font (~33.480 Ft)/hét
A török konyhaművészet egyre nagyobb népszerűségnek örvend itthon is. A leggyakrabban használt alapanyagaik a padlizsán, paprika, hagyma, lencse, paradicsom, bab, fokhagyma. Rengeteg gyümölcsöt esznek, úgy mint szőlőt, őszibarackot, cseresznyét, fügét, sárgadinnyét, citromot. A törökök nagyon kedvelik az olajos magvakat, dióféléket, ezeket előszeretettel beépítik ételeikbe is. A leginkább használt fűszerek a petrezselyem, kömény, bors, kakukkfű. A húsok közül általában bárányt,  csirkét használnak. Kifejezetten szeretik a fasírt jellegű, darált húsból különféle fűszerezéssel készült ételeket.  
24

Elnézve a fenti képeket azt gondolom valahol a középmezőnyben helyezkedhetünk el. Gondolkodtam azon, ha egy átlagos magyar családot néznénk (szülők +2 gyerek) vajon mi lenne az asztalon és az nagyjából mennyibe kerülne?

32     

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.